Att jigga abborre kan vara bland det roligaste som finns

Linan sträcker ut och sjunker mot botten. Blicken fäst på linan. En liten slackning när 10gr-jiggen touchar botten. En omedelbar knyck med handleden får spötoppen att lyfta upp jiggen några dm – ner med spötoppen igen – samtidigt som löslinan snabbt vevas in med ett eller två raska vevtag – spana på den sträckta linan som återigen visar att jiggen är på väg ner ..linans slackning när jiggen återigen dunsar i botten följs omedelbart av en plötslig liten darrning i linan – snabbt mothugg och fast fisk! Snart dansar en ny abborre upp. Blicken fäst på linan är ofta helt avgörande för att lyckas med abborrjiggningen så här års.

Det gäller att reagera på det man ser! Eftersom man ofta inte känner något alls. Och skulle man känna något är det ofta redan för sent..abborren spottar blixtsnabbt. Denna grundeknik som är lika användbar vid gösjiggning lärde jag mig av Sveriges skickligaste gösjiggare Tomek för 7 år sedan.

Tekniken kan varieras på lite olika sätt, men det jag idag lär ut är själva grundkonceptet. Sitter inte den blir man aldrig en riktigt skicklig jiggare. I

helgen har två gästbesättningar med tillräcklig framgång lärt sig bemästra det hela. Först ut seniorerna Hans Jörgen och Bosse som tillsammans med undertecknad landade ca 150 abborrar under en blåsig dag. Som vanligt tar det ett par timmar innan folk blir lite varmare med handgrepp och rätt fokus innan resultatet börjar visa sig på allvar. Sedan ryker abborrarna upp i faslig fart – till allmän glädje och entusiasm.

I går söndag var det en annan stammis Agne Lindvall med kamrat Lars som ville pröva abborrfisket. Detta tillsammans med sina barn Karl och Jakob 11 år och Oskar 16. Då pojkarna i princip var nybörjare på allt vad fiske heter tog det naturligtvis lite längre tid innan grunderna började sätta sig. Första steget är j uatt lära sig hantera rulle och kast vilket också kräver sin lilla tid. Men efter lunch gick det bättre, innan dagen var slut kunde ett 80-tal abborrar räknas in.

Eftersom tonåringen Oskar så gärna ville fånga sin första gädda satte vi av sista halvtimmen till detta. Första stoppet så hade Oskar förverkligat sin dröm.

Pappa Lars fortsatte med att nypa fast ett par till innan vi kom i hamn. Det känns alltid lika bra att ta adjö – och kanske på återseende – av stolta och nyfrälsta sportfiskare. Veckan i övrigt har mest varit företagsevent med inriktning på gädda. Bland andra ett två dagars äventyr med ett internationellt företag och gäster från olika hörn i världen. Knepigt fiske första dagen i solsken och noll vind följdes av förlösande vind och bra fiske andra dagen då gäddorna stod uppställda på rad och tävlade om att hugga först. Fiske kan vara som natt och dag ibland.

Nu tar jag gärna även en tur med sikte på torsk. Eller varför inte kombinera en dag med öring/torsk!

2011-10-10

Fiskeguide Hans Nordin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s