Lurade gösen med gammalt trick

Det gäller ju att smida medan järnet är varmt.
Tre dar efter den lyckosamma fångsten av storgösen – var jag tillbaka. Riggade upp spöna ett par hundra meter från brottsplatsen för att se om fisken fanns inom ett större område.

Trots mildvädret är isarna oförstörda. Ser fram mot fortsatt bra isar de närmaste två veckorna till att börja med. Sist var det soligt och vackert väder, idag mulet. Och lugnt från vindar. Men lugnet varade inte så länge. Straxt efter 8 kom första nappet. Ett distinkt sådant som visade sig vara en liten gös på dryga kilot. Mörten redan halvvägs ner i gapet. Inom en timme ytterligare 4 napp – samtliga i samma hål. Av dessa lossnade en tvåkilosgös i hålet. Sedan nappade en mindre gädda. Därpå en gös som spottade. Men ingen aktivitet på övriga spön. Rätt tid – men fel plats!

Rev upp allt och stormade mot måndagens fiskeplats. Ut med spöna och ny väntan. Men huggperioden var redan över, bortsett från några gäddor hände inte mycket på gösfronen. Bara några försiktiga spöknapp – neddragningar och därpå avbrutet. På ett av spöna hände detta 3 gånger inom en kort stund. Då tog jag till ett beprövat knep; Bytte 13cm-mörten till den minsta i hinken – en munsbit på 9cm, och bestämde mig för en snabb krokning om gösen kom tillbaka. Det gjorde den! – även om det dröjde ett par timmar.

Kl 13.45 flög vippan återigen upp med ett klirr. Sprang fram mot spöt och kunde konstatera att linan löpte iväg bra. Detta gör ju att krokning brukar bli lättare. Det var tur att mothugget gjordes snabbt denna gång eftersom det visade sig att kroken satt nedåt magmunnen. Några sekunders väntan till och gösen hade svalt helt.

Liksom 7kg-gösen härom dagen stretade även denna fisk emot bra. Några gram till och denna fina gös hade prickat 5kg. Resten av dagen nappade bonusgäddorna på då och då, medan gösarna fortsatte att spotta. Noterade att gösen nappade precis innan himlen sprack upp för att bli alldeles blå och solig resten av eftermiddagen. Detta brukar inte vara positivt när det gäller gös. Den kommer liksom av sig när en eftermiddag som borde gå mot skymning istället blir allt ljusare. Så blev det även denna dag. Längtar redan till nästa pass!

Hälsar

Fiskeguide Hans Nordin
Email: nordin.fiske@telia.com
Mobil: 070-438 49 68

Andra länkar:
Fiskeguide Hans Nordin – Hemsida

Gå gärna med och Gilla Fiske guide Hans Nordin på Facebook.
Fiskeguide Hans Nordin Legenden på Facebook

Fiskeguide Hans Nordin på Outdoor

Mer om Hans Nordin och hans bokproduktion hittar du här.
Fiskeguide och författare Hans Nordin – Wikipedia

En hel del av de filmer Hans Nordin medverkat i finner du här:
Nordic Good Fishing

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s