Rätt drag betyder mycket

Är man på rätt vatten med rätt beten nappar nu både abborren och gäddan rejält. Som vanligt är det mest fart på dem vid lagom vind och stabil riktning. De senaste sex fiskedagarna har därför varit relativt enkla. Vindens betydelse var som tydligast vid ett fiske med JM Contractor.

Ett ganska segt förmiddagsfiske i svaga vindar och solsken gav bara enstaka kontakter. Medan de tre timmarna efter lunch då fisket skedde i frisk vind gav ett helt annat resultat. Vi bröt när det var som allra bäst – då hade 43 gäddor krokats, med toppar runt 4,5kg.

Dagens mest anmärkningsvärda fångst gjordes i kollegan Puhakkas båt – en asp på nästan 5kg! Fångad av lycklig kund som aldrig förut fått en fisk. Skeddrag var överlägset bästa val den här dagen.

Betydelsen av att fiska med rätt grejor ska aldrig underskattas. Det blev väldigt tydligt när bröderna och stamkunderna Hans o Anders Näslund i helgen fiskade gädda med sina favoritjerkar. Det är i stort sätt bara jerkbaits som gäller för dessa herrar, och alltid med sina egna. Så har det varit under 10 års guidning! Ibland till en grad att jag river mig i skallen av ren frustration – eftersom jag vet att andra val skulle fungera så mycket bättre. Men det är så här de vill fiska och vi har också haft många fantastiska fiskedagar tillsammans genom åren.

Trots bra vind och mulen himmel gick det riktigt uselt med storjerkarna i söndags. Bättre gick det för Hans snart 9-årige son Elof som nöjde sig med att till slut fiska med skeddrag och jiggar på sitt lilla medhavda abumatic spö.

Abborrarna nappade hela tiden, det blev 10-15st på det spöt och däremellan också smågäddor. En kollega i samma vatten, med ”lydiga” kunder lyckades samma dag kroka 37 gäddor. Så även under prime time spelar det verkligen stor roll att fiska med rätt grejor vid rätt tillfällen.

Årets första blanka öring fångades f ö i helgen av kollegan Fredrik Sjöblom. En fin fisk på 2,6kg! Kan bli en tidig start på öringen i höst om vattentempen fortsätter att sjunka i nuvarande lugna och stadiga takt. 

Fiskeguide Hans Nordin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s