Fiskeguide Hans Nordin prövar ”sjöjeep” för sport- och havsfiske

Fiskeguide Hans Nordin prövar – Aevotec – funktionell ”Sjöjeep” för sport- och havsfiske och levererar en rapport från sitt test.

Fiskeguide Hans Nordin provkörde för några veckor sedan en annorlunda alubåt Aevotec, så här berättar han:

Den är försedd med flera flexibla lösningar som kan vara tilltalande för sportfiskare. Bara 540 lång, men hela 240 bred och med ytor som mäter sig väl med betydligt större båtar. Som t ex rejält tilltagna styvutrymmen – och samtidigt gott om plats på alla ledder för jerkande eller flugfiske. Raka sidobord skapar imponerande sidostabilitet – bra i synnerhet vid havsfiske, dessutom står man verkligen stadigt lutad mot relingen vilket också är ett plus. Med en skrovvikt på 560kg plus motor 70hk steg ekipaget förvånansvärt lätt upp i plan. Maxfart med denna motor 30 knop och ska enligt tillverkaren kunna bära 6 personer med fart 25-26knop, verkar som en bra körekonomi. En starkare motor ökar naturligtvis på fartprestandan.

Mitt allmänna intryck av sjö- och köregenskaper är att de goda. Sammantaget en robust och betydligt större båt än den ser ut att vara. Eftersom ingenting sticker ut vare sig i för eller akter blir skrovet en aning fyrkantigt. Man kanske kan säga att konstruktören vinnlagt sig om god funktion snarare än om läckra designformer.

Själv kör jag ju omkring i en betydligt dyrare och i mångas ögon kanske ”fräckare” båt, en Silver Eagle 630cm. Men jämför man fria innerytor, stuvutrymmen, flexibla ståplattformar, sidostabilitet, vattendränering och en del andra saker som t ex att Silverbåtar ofta är nitade där den här sjöjeepen är svetsad så vinner Aevotec på alla punkter.

Fiskeguide Hans Nordin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s