Hans Nordin guider till fiskefångst på isen

Hans Nordin Fiskeguide var ute på isen ett par dagar med gäst från Tyskland. Rejäl kyla med temperaturer ner mot minus 16 grader och ett par dec snö att släpa slädar på gjorde det hela till en liten utmaning. Men vad gör det när äventyret väntar där under isen.

Hans Nordin Fiskeguide berättar:
Efter några omflyttningar hittade vi dem till slut. 14 gäddor upp och fin medelvikt på de 10 största – ganska prick 4kg i snitt, med topp på 6kg. De här gäddorna hittade vi grunt på knappt 2m. De stod orörliga och nappade bara när mörtarna hissades ner tillräckligt nära. Försiktiga napp men sedan överraskande goda fajter när de väl krokats.

Samtliga gäddor dröp av mask vilket avslöjade att de stått stilla rätt länge. Inte förvånande under rådande kyla och snötäcke. Viktigt att tänka på några detaljer när ismete sker i sträng kyla: Eftersom fiskarna tar allvarlig skada av nedfrysning – i synnerhet ögonen är känsliga – måste kroklossning ske mycket snabbt och effektivt. Helst kroklossning redan i ishålet. Annars måste fisken hållas i lä för vind och en skopa med vatten finnas till hands för att blöta ögonen.

Själv använder jag dessutom bara enkroks-tackel då detta är lättare att kroka loss än ett dubbeltackel. Missar man här blir fiskarna blinda. Februari brukar vara en bra fiskemånad.. Med nuvarande mildväder smälter snön ner och allt blir enklare.
Hälsar

Fiskeguide Hans Nordin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s