Hans Nordin Fiskeguide filosoferar ute på isen

Fiskeguide Hans Nordin . Vintern håller fortfarande sitt stadiga grepp. När ser vi vårens tecken? Mars rapport från Outdoor 2013-03-22:

Det är en känsla av att vara inbäddad i bomull och väntan. Den hårda vintern behåller sitt grepp. Isarna kommer att bära ytterligare några veckor.

Trots att vi skriver slutet av Mars är de fortfarande i tillväxt. Men det stundar andra bättre tider! Allt kommer att gå så fort på slutet, en bit in i april.

Båten står redo för de första ivriga vårdoppen då äventyren går mot havsöring och gädda, den riktigt längtar. Förutom en envis passiviserande förkylning har de senaste veckorna för min del också präglats av härliga soliga timmar på gnistrande isar.

Häromdagen satt jag helt stilla, mitt ute i isöknen med blicken vilande på ett stort vildsvin. På avstånd påminde den mer om en noshörning i miniatyr där den långsamt trevande rörde sig över hela fjärden. Väl framme på andra sidan blev den plötsligt orolig, började trampa lite fram och tillbaka utefter den täta solbelysta vassen som om den tvekade – skrämd av något, ett sällskap med hund! – det avgjorde saken, överlevnadsinstinkten kickade in.

Svinet kastade plötsligt om helt och stormade den drygt kilometerlånga vägen tillbaka över isen. Tror aldrig den såg mig, eller så gjorde den det, därav den stora loven kanske när den passerade. Klövarnas språngavtryck var stora och tydliga i skaren.

Gäddorna efter kanterna har jag inte brytt mig om så mycket den här vintern. Men gösarna har nappat då och då – på djup mellan 8 -14 m – i både små och stora insjöar. Vipporna har skallrat till i en tystnad som annars mest brutits av svartkorparnas klara ”oorp oorp” och hackspettars mer avlägset dova trummande på hårda trädkroppar. Nu har även gulsparven börjat ”siiirra” med sitt vårtecken.

Bästa fiskedagen var på en skärgårdsis där det nappade riktigt bra en stund mitt på dagen. Färsk nyfångad gös – vilken njutning. Men nu är det Brytningstid. Dags att vakna ur vinterdvalan.

Våren är faktiskt här – vilken dag som helst! Men än återstår några fina dagar på isarna. /

Fiskeguide Hans Nordin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s