Praktgäddor på över metern

Fiskeguide Hans Nordin möter bjässarna i Stockholms skärgård. Fiskerapport från 2013-05-13.

Gäddfisket har varit bra hela veckan!

Utöver ett par riktigt långa gäddor har en hel del firrar 4-6kg fångats på spinn och mete. De dagar gäddorna haft mycket mask på sig har de ändå inte kunnat motstå strömmingarna. Tvärtom så har de närmast kastat sig över dem! En hel del fina abborrar 5-8 hg har också nappat.

Gösen är på ingång men har inte visat sig under de två dagar vi hittills prövat lite även efter den. Under tiden kan man man fundera på följande:

Vad är en stor gädda? På kontinenten räknar man längd snarare än kilo. Där är en 100cm gädda på 7 kg lika mycket värd som en 100cm gädda på 10kg. Riktigt dithän har vi inte kommit här i Sverige. Här är det fortfarande vikten på vågen som väger tyngst. Och tyngst väger de gäddor som har mycket kött och muskler på kroppen – de som är i sin absoluta toppkondition.

Äldre magra exemplar som är på naturlig tillbakagång på grund av ålder och som pikade sin bästa form för många år sedan har inte så mycket att hämta längre i rekordviktlistorna.

Härom veckan fångades en ovanligt stor gädda i Stockholms norra skärgård. Denna imponerande gädda, med en längd på 127 cm, var precis utlekt och vägde imponerande 15,7kg. En fisk i extremt god kondition. Fångad före lek hade vågen förmodligen tangerat runt 19 kanske t o m 20 kg.

För 3 dagar sedan fångade en av mina kunder Carl Fredrik Gauffin i samma skärgårdsområde en riktig gammelgädda med längden 124cm och imponerande skalle. Men i övrigt var hon färdig för ålderdomshemmet. Mager och tanig. Vikten 8,9 kg. Lurades av en wobbler Strike pro.

I mer normal kondition var den utlekta gäddhona som under mete med strömming fångades av kunden Erik Widmark igår söndag. Med längden 111cm och vikt 8kg får den gäddan anses normalviktig för sin längd och tomma mage.

Så här års med hungriga storgäddor lockar det mesta.

Fiskeguide Hans Nordin

Legenden från Fisketur

Fiskeguide och författare Hans Nordin (Wikipedia)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s